Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) cümə günü açıqladığı hesabata əsasən, bitki yağları, süd məhsulları və ətin qiymətlərinin artması mart ayında dünya ərzaq mallarının qiymətlərinin göstərici indeksinin 1,1 faiz artmasına səbəb olub. Bu, son 7 ayda ilk artım kimi qeydə alınıb.
Dünya üzrə ticarət edilən bir sıra ərzaq məhsullarının beynəlxalq qiymətlərində aylıq dəyişiklikləri izləyən FAO Ərzaq Qiymətləri İndeksi mart ayında orta hesabla 118,3 bənd təşkil edib ki, bu da bir il əvvəlki dəyərindən 7,7 faiz azalıb.
Mart ayında artıma liderlik edən FAO Bitki Yağı Qiymətləri İndeksi palma, soya, günəbaxan və kolza yağlarının qiymətlərinin artması ilə fevral ayına nisbətən 8 faiz artaraq son bir ilin ən yüksək səviyyəsinə çatıb. Beynəlxalq palma yağının qiymətləri əsas istehsalçı ölkələrdə mövsümi olaraq aşağı istehsal və Cənub-Şərqi Asiyada güclü daxili tələbat səbəbindən artıb, soya yağı qiymətləri isə bioyanacaq sektorunun, xüsusən də Braziliya və ABŞ-ın güclü tələbi ilə son zamanlar ən aşağı səviyyələrdən qalxıb.
FAO Süd Məhsullarının Qiymət İndeksi dünya pendir və yağ qiymətlərinin artması ilə ardıcıl olaraq altıncı ay artaraq fevral ayı ilə müqayisədə 2,9 faiz artıb.
FAO Ət Qiymətləri İndeksi quş əti, donuz əti və mal-qara ətinin beynəlxalq qiymətləri artdığı üçün əvvəlki ayla müqayisədə 1,7 faiz artıb.
Digər tərəfdən, FAO Taxıl Qiyməti İndeksi 2,6 faiz azalaraq, 2022-ci ilin mart ayından orta hesabla 20 faiz aşağıda qaldı. Bu azalmaya Avropa İttifaqı, Rusiya Federasiyası və ABŞ arasında davam edən güclü ixrac rəqabəti səbəbindən qlobal buğda ixracı qiymətlərinin azalması səbəb olub və Çinin ləğv etdiyi satınalmalarla daha da güclənib. Mart ayında qarğıdalı ixrac qiymətləri qismən Ukraynadakı logistik çətinliklərə görə artsa da, FAO Bütün Düyü Qiymətləri İndeksi qlobal idxal tələbinin azalması səbəbindən 1,7 faiz azalıb.