Leyden Universitetinin alimləri qəhvə və çaya şəkərin əlavə edilməsinin orqanizmə heç bir mənfi təsirinin olmadığını bildiriblər. Araşdırmanın nəticələri PLOS One jurnalında təqdim olunub.
Elm adamları, içkiyə müxtəlif miqdarda şəkər əlavə edilməklə hər gün çay və ya qəhvə içən təxminən üç min iştirakçının 32 illik təqibindən əldə edilən məlumatları təhlil edib. Mütəxəssislər lap əvvəlində və sonunda subyektlərin sağlamlıq müayinəsini aparıblar. Onlar bir sıra iştirakçıların ölüm səbəbini də dəyərləndiriblər.
Test nəticələri göstərdi ki, içkilərə şəkər əlavə etmək vaxtından əvvəl ölümlə əlaqəli deyil. Qəhvə və ya dadlandırıcı ilə çay içənlərin erkən ölüm riski şəkər içməyənlərə nisbətən yalnız bir dəfə artıb.
Alimlər onu da qeyd ediblər ki, içkiyə 5 qram şəkər əlavə edildikdə bu təsir davam edir. Soda təxminən 25 qram şəkər ehtiva edir və bu içkilərin sağlamlığa təsiri var.
Tibb elmləri doktoru, endokrinoloq Zuxra Pavlova bildirib ki, şəkərin artıq olması sidik daşı xəstəliyi riskini artırır.
Pavlova qeyd edib ki, şəkər şirniyyatlarda, çörək məmulatlarında, qazlı içkilərdə, ətirli qatıqlarda və hazırlanmış souslarda olur. Pəhrizinizdə bu qidalardan çox varsa, daş əmələ gəlməsi riski artır.